programmas

Skolnieki un politiķi vienojās kopīgu pusdienu gatavošanai Latvijas nākotnei

Aizvadītajā nedēļā norisinājās Vides izglītības fonda un Ekoskolu programmas organizētā akcija Veseli ēduši! Zaļas un veselīgas pusdienas Latvijas nākotnei. Akcijas mērķis bija rast iespējas vietējās un ekoloģiskās pārtikas ieviešanai skolu ēdienkartēs.

Kopumā akcija pulcēja vairāk kā 200 skolēnus un skolotājus no Latvijas Ekoskolām, sniedzot iespēju uzdot savus jautājumus politiķiem, ministrijas pārstāvjiem un pagatavot veselīgas pusdienas no Latvijā audzētiem dārzeņiem. Lielpusdienu gatavošanu vadīja trīs Latvijā populāri pavāri – restorāna Monhe Negro šefpavārs Hose Havjers Monsurs Garsija, jaunizveidotās kultūras telpas un ēdinātavas 371 un kafejnīcas Tvaiks šefpavārs Kārlis Celms, kā arī EcoCatering dibinātājs un šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Akcija Veseli ēduši! bija aizsākums novembrī paredzētajām starptautiskajām Ekoskolu Rīcības dienām, kuras Latvijā tiks īstenotas nedēļas garumā, no 4. līdz 8. novembrim. Rīcības dienu temats Latvijā šogad ir veselīga, vietēja un ekoloģiska pārtika. Nedēļas ietvaros notiks dažādas aktivitātes, akcijas un kampaņas gan vietējā un reģionālajā līmenī, kuras īstenos pašas Ekoskolas, gan arī nacionālajā līmenī, iesaistoties aktīvākajiem Ekoskolu jauniešiem un Saeimas deputātiem.

Latvijā Ekoskolu programmā šobrīd darbojas vairāk nekā 140 izglītības iestādes – pirmsskolas izglītības iestādes, jauniešu centri, skolas un augstskolas. Šogad Ekoskolu Zaļā karoga apbalvojumu ieguva arī pirmā augstskola Latvijā – Vidzemes Augstskola.
Ekoskolu programma pasaulē darbojas 55 valstīs un tajā iesaistījušās teju 45 tūkstoši skolas un 13 miljoni skolēnu.

Fotoreportāža no pasākuma pieejama šeit

Sagatavoja:
Ilze Grunska

Vides izglītības fonda darbību finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija projekta „ Zaļais izrāviens - Vides izglītības fonda darbības stiprināšana“ ietvaros.

visi jaunumi